Lukupalat-kirjasarja rikastutti kieltä ja kannusti lukemaan

Lukupalat-kirjasarja rikastutti kieltä ja kannusti lukemaan

Joensuun Noljakan koulun maahanmuuttajien perusopetukseen valmistava ryhmä on toiminut Suuren lukuseikkailun konsulttiluokkana ja lasten kirjojen asiantuntijoina. Ryhmä arvosteli WSOY:n Lukupalat-kirjasarjaan kuuluvat Paula Norosen ja Kati Närhen Yökoulu ja kadonnut opettaja, Henna Helmin ja Reetta Niemensivun Bella saa pentuja sekä Tapani Baggen ja Carlos da Cruzin Ryhmä Z.

Opettaja Päivi Pesonen luki kirjat oppilailleen ääneen yksi luku kerrallaan. Samalla ryhmässä käsiteltiin tarinan herättämiä ajatuksia ja opeteltiin uutta sanastoa. Sen jälkeen oppilaat lisäsivät mielestään sopivat tunnetarrat julisteeseen jokaisesta kirjan luvusta. Kurkista tekstin lopusta, mitä oppilaat olivat mieltä!

­- Kirjojen kuvat, humoristinen ja rikas kieli kiinnostivat oppilaitani suuresti. Teksti oli selkeää ja värikuvat olivat oppilaitteni mielestä todella hauskoja. Jotkut sanat ja kauhuskene olivat haastavia ja täysin uusia, mutta yhdessä opimme niistä koko ajan kirjan lukemisen edetessä, Pesonen kuvailee.

Opettajan mielestä Lukupalat-kirjasarjan teokset ovat sopivia rikastuttamaan oppilaiden suomen kielen taitoa ja kannustamaan kirjojen lukemiseen. Innostamisessa oli keskeistä, että teokset edustavat nykyaikaista suomalaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta.

­- Kirjan kuvitus tuki juonta ja auttoi ymmärtämään kirjan sisältämää huumoria ja vertauskuvia, Pesonen sanoo. Jotkut oppilaista intoutuivatkin lukemaan kirjoja itsenäisesti, kotona ja koulussa. Ryhmä Z-kirja on edelleen lainassa.

– Maahanmuuttajalapsia on tärkeää kannustaa aloittamaan lukuharrastus ja ohjata heitä etsimään erilaisia kirjoja luettavaksi. On hienoa, että Suuressa Lukuseikkailussa sain mahdollisuuden tutustua uuteen lastenkirjallisuuteen yhdessä oppilaitteni kanssa mielenkiintoisella ja toiminnallisella tavalla, Pesonen kommentoi.

– Ehdottomasti käytän kirjoja jatkossakin!

 

Katso myös