I september erövrar det stora läsäventyret, berättelser, sagor och barnlitteraturen Åbo

I september erövrar det stora läsäventyret, berättelser, sagor och barnlitteraturen Åbo

”I september firar vi läsningen i Åbo. Vi satsar på barnlitteratur och högläsning, en viktig sak för bokvänner i alla åldrar”, säger Leena Hiltunen som planerar barnkultur i Åbo.

På huvudbiblioteket i Åbo ordnas det högläsning, pysselverkstäder, författaruppträdanden och en liten konsert med Apan Anders på kvällen.

Under skoldagen uppträder Sanna Tahvanainen och berättar för en elevgrupp om hur det är att skriva barnböcker och samarbeta med en illustratör.

Utställningen Sagornas trädgård med 18 nutida illustratörer visas på Vimma i Åbo mellan den 2 och 29 september. Där kan man bekanta sig med illustratörer som Sari Airola, Linda Bondestam, Aino Havukainen & Sami Toivonen, Maija Hurme, Suvi-Tuuli Junttila, Jussi Kaakinen, Réká Kiraly & Marika Maijala, Katri Kirkkopelto, Marjo Nygård, Virpi Penna, Camilla Pentti, Christel Rönns, Salla Savolainen, Virpi Talvitie, Laura Valojärvi och Anne Vasko. Kom och se på bekanta personer som Sixten och Blixten, Risto Rappare och Vesta-Linnéa!

På Runosbackens bibliotek kan man beundra utställningen Finland 100 Illustrationskonstens klassiker. Detär en utställning med de mest centrala illustratörerna från självständighetstidens olika decennier. Man kan följa utvecklingen från Rudolf Koivus sagovärld till Kristiina Louhis vardagsbilder. Här finns verk av sex konstnärer: Rudolf Koivu, Maija Karma, Tove Jansson, Camilla Mickwitz, Hannu Taina och Kristiina Louhi.

Pikku Kakkonens utställning visas i Äventyrsparken. Utställningstexterna är på både svenska och finska.

Det stora läsäventyret i Åbo är en del av projektet Läsäventyret som koordineras av Läscentrum och Barnboksinstitutet med anledning av Finland 100.

Här är programmet på huvudbiblioteket den 6.9:

9.00-10.15 högläsning och pysselverkstad för dagisbarn (max trettio deltagare)
10.30-11.30 högläsning och pysselverkstad för 3-5-åringar i föräldrasällskap (max 30 deltagare)
12.30-14.00 högläsning för skolklasser
14.30-16.00 fantasi- och pysselverkstad för eftisgrupper (max 25 deltagare)
18.00-19.00 Apan Anders sjunger sånger från sagor

Se även