Bernice och Singer granskas av elever i Borgå

Bernice och Singer granskas av elever i Borgå

Läsäventyret har en svensk konsultklass eller egentligen konsultskola, Kvarnbackens skola i Borgå.

På vårvintern fick åk 5 två böcker att läsa: Malin Klingenbergs Den falska Bernice och Katarina von Numers-Ekmans Singer. Eleverna valde endera boken och skrev en recension, valde känsloikoner som motsvarade deras omdöme och klistrade upp dem på en affisch, en för Bernice, en för Singer.

En del elever skrev sina recensioner som löpande uppsatser, andra delade in analyserna i avdelningar, personbeskrivning, handling och omdöme.

Malin Klingenbergs Den falska Bernice, som är en intrigdriven spänningsbok för läsare i yngre mellanåldern lockade till vindlande beskrivningar av handlingen. Av uppsatserna kunde man avläsa en iver att komma vidare. Här ett smakprov ur Lenas recension:

De tittade in i Bernices kappsäck där var massvis av olika saker ju djupare de kom desto konstigare blev sakerna där var till exempel en randig tjuv dräkt, en bok om hur man hypnotiserar andra. Patrik och Irene visste direkt att något var fel med Bernice.

Patrik hamnade i trubbel när han försökte hitta farmor och Roffe, och spionera. Farmor och Roffe hade inte ännu heller kommit hem. När Patrik spionerade använde han en flygväska som Roffe hade uppfunnit men Roffe hade inte ännu hunnit testa den. Men den fungerade!

Titeln fick en del svets: Bokens namn ska inte avslöja slutet.

Singer av Katarina von Numers-Ekman handlar mer om känslor, och det avspeglas också i Kvarnbackselevernas recensioner. Ett plus är att mobbningsproblematiken känns aktuell och trovärdig. Att Josefin inte har digitala verktyg för sitt sociala liv och att hon tycker om att sy kändes däremot främmande för många läsare. Så här summerar Karin bokens budskap:

Boken har budskapet att flickor och pojkar kan vara goda vänner utan att det betyder att de till exempel är kära i varandra.

– Jag tycker att boken var bra, den var lätt att läsa och den var ganska verklig. Den var verklig för att det finns människor som liknar personerna i boken, man blir vänner, man blir ovänner, och vänner igen, helt som Josefin och Jonatan.

Läscentrum följer med intresse med femmornas synpunkter.

Se även